A treia poruncă: Să nu-ţi aminteşti, în schimb, orice. Nu sunt bune decât amintirile care te ajută să trăieşti în prezent.
A patra poruncă: Să nu numeri zilele.
A cincea poruncă: Să nu uiţi că orice aşteptare e provizorie, chiar dacă durează toată viaţa.
A şasea poruncă: Repetă că nu există pustiu. Există doar incapacitatea noastră de a umple golul în care trăim.
A şaptea poruncă: Nu pune în aceeaşi oală şi rugăciunea şi pe Dumnezeu. Rugăciunea este uneori o formă de a spera a celui ce nu îndrăzneşte să spere singur.
A opta poruncă: Dacă gândul ăsta te ajută, nu evita să recunoşti că speri neavând altceva mai bun de făcut sau chiar pentru a te feri de urmările faptului că nu faci nimic.
A noua poruncă: Binecuvintează ocazia de a-ţi aparţine în întregime. Singurătatea e o târfă care nu te învinuieşte că eşti egoist.
A zecea poruncă: Aminteşte-ţi că paradisul a fost, aproape sigur, într-o grotă.
Biblioteca Orășenească Luduș vă pune la dispoziție pentru lecturare următoarele titluri ale scriitorului: - Caminante - Drumuri prin memorie - Mitologii subiective - Rugați-vă să nu vă crească aripi (sală lectură) - Scrisori imaginare - Viața ca o coridă - Viața pe un peron - Vremea întrebărilor (sală lectură).
În anul 1949 ia ființă Biblioteca Comunală sub denumirea Biblioteca Căminului Cultural „Nicolae Bălcescu”, care a funcționat în aceeași clădire cu Căminul Cultural până în anul 1953. Între anii 1951-1968 devine Bibliotecă Raională, iar din 1968 Bibliotecă Orășenească.
Din 1961, biblioteca își desfășoară activitatea într-o clădire din centrul vechi al orașului, iar din 1997, datorită degradării clădirii, biblioteca a fost mutată în actualul sediu pe Bdul. 1 Decembrie 1918 nr. 19.
Prin structura colecțiilor, biblioteca noastră are un caracter enciclopedic, ea adresându-se tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu și lectură. De-a lungul anilor, ea a acumulat o colecție de publicații valoroasă, oglindită în cele peste 60 000 de cărți, în limba română și în limbi străine.
În limita posibilităților, anual achiziționează titluri noi și înscrie peste 1400 de cititori (numărul de locuitori al ora]ului este de aproximativ
19 000), difuzează peste 24 000 de volume și înregistrează o frecvență anuală de peste 20 000 de cititori.
În prezent, biblioteca funcționează cu următoarele secții:
- Secție pentru completarea colecțiilor
- Secția de împrumut pentru adulți
- Secția de împrumut pentru copii până la 14 ani (cu acces liber la raft).
Prezentându-se astăzi ca o adevărată oază de cultură, în Biblioteca Orășenească Luduș se desfășoară activități culturale complexe, menite să îmbie cititorii a se opri și sorbi, fie și numai câteva picături din izvorul nesecat al cunoașterii.