marți, 29 noiembrie 2011

Ziua Națională a României

1 decembrie a fost adoptată ca zi națională a României în 1990, reprezentând sărbătorirea marii adunări de la Alba Iulia unde s-a votat unirea Transilvaniei cu România și care simbolizează unirea tuturor românilor într-un singur stat național.


Biblioteca Orășenească a găzduit un reușit medalion literar dedicat acestei zile, realizat de elevii clasei a II-a de la Școala Generală Ioan Vlăduțiu, îndrumați de dna învățătoare Lucreția Rotaru. Micii artiști au dat dovadă de un real patriotism și ne-au impresionat în mod plăcut.

Anul 1918 reprezintă în istoria poporului român anul triumfului idealului național, anul încununării victorioase a lungului șir de lupte și sacrificii umane și materiale pentru făurirea statului național unitar. Acest proces istoric, desfășurat pe întreg spațiul de locuire românesc, a înregistrat puternice seisme în 1784, 1821, 1848-1849, ca și evenimente cardinale cum ar fi unirea Moldovei și Munteniei în 1859, proclamarea independenței absolute a țării de sub dominația otomană, consfințită pe câmpul de luptă de armata româna în războiul din 1877-1878, precum și adunările reprezentative, democratic alese ale românilor din teritoriile aflate sub stăpânirea străină de la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia din 1918.