duminică, 23 ianuarie 2011

Alexandru Ioan Cuza și Unirea din 24 ianuarie 1859



Alexandru Ioan Cuza (sau Alexandru Ioan I; n. 20 martie 1820, Bârlad, Moldova, astăzi în România – d. 15 mai 1873, Heidelberg, Germania) a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. A participat activ la mișcarea revoluționară de la 1848 din Moldova și la lupta pentru unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 și al Țării Românești, înfăptuindu-se astfel unirea celor doua țări române. Devenit domnitor, Cuza a dus o susținută activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea unirii de către puterea suzerană și puterile garante și apoi pentru desăvârșirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unității constituționale și administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova și Țara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România, cu capitala la București, cu o singură adunare și un singur guvern.
Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliție a partidelor vremii, denumită și Monstruoasa Coaliție, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, care au reacționat astfel față de manifestările autoritare ale domnitorului.


Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Ioan_Cuza

miercuri, 19 ianuarie 2011

Scrisoare deschisă către cititorii restanțieri

Dragi cititori restanțieri,

La începutul acestui an ne-am gândit că ar fi bine să vă urăm un An Nou fericit și dacă e posibil să ne revedem cât mai curând. Chiar dacă nu ați trecut de mult timp pragul bibliotecii, cred că a venit momentul să o faceți. Nu e bine să rămâneți datori tot anul, nu? Vă așteptăm să restituiți cărțile împrumutate sau cel puțin să treceți pe la noi să ne spuneți ce s-a întâmplat cu ele.
Vă așteptăm.
Colectivul Bibliotecii Orășenești Luduș

P.S. Dacă nu veți da curs nici acestei invitații, vă informăm, cu părere de rău, că vom populariza numele restanțierilor prin toate mijloacele de care dispunem (bibliotecă, școli, blog, presă locală și județeană).

duminică, 2 ianuarie 2011

LITERATURE CLUB



Marti, 30 noiembrie 2010, s-a desfăşurat la Biblioteca Orăşenească , prima întâlnire a elevilor din cadrul Clubului de literatură engleză/ Literature Club. Cu această ocazie, elevii clasei a IX-a D, specializare filologie, din cadrul Grupului Industrial Luduş, au dezbătut primul roman din programul de parteneriat propus pe semestrul I, şi anume Jane Eyre de Charlotte Bronte. Elevii alături de doamna profesoară Horiana Oaneş, au comentat cele mai interesante pasaje ale cărții, citate apreciate de elevi, precum şi caracterizarea personajelor romanului. Povestea a prins viaţă, întrucât fiecare elev prezenta o parte a romanului, iar alţii aduceau completări sau evidenţiau anumite acţiuni, expresii prezente in acel capitol.
Dezbaterea a fost interesantă şi plăcută, elevii fiind foarte pasionaţi de romanul celebrei autoare Charlotte Bronte.
În luna decembrie elevii de la Clubul de literatură au citit şi comentat romanul lui Charles Dickens- A Christmas tale, acţiunea desfăşurându-se in cadrul bibliotecii de la Grupul Şcolar Industrial Luduş, conform proiectului de parteneriat.
Elevii au realizat căteva eseuri interesante despre viaţa şi opera marelui scriitor Charles Dickens, precum şi despre minunata povestire A Christmas tale.
Programul de parteneriat dintre Grupul Şcolar Industrial, biblioteca liceului şi Biblioteca Orăşenească Luduş va continua şi în anul 2011, conform programului stabilit, astfel pentru luna ianuarie, elevii de la clubul de literatură vor dezbate, prezenta şi realiza eseuri pe baza romanului The Scarlet Letter, scris de Nathaniel Hawthorne.Acţiunea se va desfăşura la Biblioteca Orăşenească din Luduş, responsabil doamna ing. Cazacu Adela, căreia trebuie să-i mulţumesc pentru sprijinul acordat elevilor Clubului de literatură engleză şi americană.

Prof. Horiana Oaneș