marți, 29 noiembrie 2011

Ziua Națională a României

1 decembrie a fost adoptată ca zi națională a României în 1990, reprezentând sărbătorirea marii adunări de la Alba Iulia unde s-a votat unirea Transilvaniei cu România și care simbolizează unirea tuturor românilor într-un singur stat național.


Biblioteca Orășenească a găzduit un reușit medalion literar dedicat acestei zile, realizat de elevii clasei a II-a de la Școala Generală Ioan Vlăduțiu, îndrumați de dna învățătoare Lucreția Rotaru. Micii artiști au dat dovadă de un real patriotism și ne-au impresionat în mod plăcut.

Anul 1918 reprezintă în istoria poporului român anul triumfului idealului național, anul încununării victorioase a lungului șir de lupte și sacrificii umane și materiale pentru făurirea statului național unitar. Acest proces istoric, desfășurat pe întreg spațiul de locuire românesc, a înregistrat puternice seisme în 1784, 1821, 1848-1849, ca și evenimente cardinale cum ar fi unirea Moldovei și Munteniei în 1859, proclamarea independenței absolute a țării de sub dominația otomană, consfințită pe câmpul de luptă de armata româna în războiul din 1877-1878, precum și adunările reprezentative, democratic alese ale românilor din teritoriile aflate sub stăpânirea străină de la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia din 1918.

marți, 8 noiembrie 2011

Evolutia manualelor scolare de-a lungul timpului


La dezbatere au participat profesorii: Berar Antoniu, Călugăr Virgil, Drăghia Cristian, Gheborean Mircea și Șerban Doina, Grama Dorin directorul Casei de Cultură ”Pompeiu Hărășteanu”, Fekete Levente șeful de cabinet al primarului, ziaristul Borgovan Ioan A. și elevele Hagău Raluca și Pop Ariadna de la Grupul Școlar Industrial Luduș.
Iată câteva idei interesante care s-au desprins din discuțiile ce au avut loc:
Fekete Levente: Acum se pune accentul pe comunicarea dintre profesor și elev, dar această comunicare nu există din păcate.
Un rol important îl are familia care asigură copilului un program, studiul individual, biblioteca.
Manualul e practic un ghid care să îmi deschidă ușa(spre dreapta), dar depinde foarte mult și de profesor.
Hagău Raluca: În clasa a 9-a ni s-a cerut să comandăm alte manuale care sunt la nivel de clasa a 5-a. Simt că involuez, într-un fel.
Șerban Doina: De-a lungul anilor a fost pusă o oarecare ordine în manuale - dar programa nu a mai fost schimbată și a rămas la nivelul anilor 90.
Borgovan Ioan A.: Sunt surprins că la limba română structura e mai bună decât acum și mă întreb de ce nu se întâmplă altfel? Pentru mine e totuși curios că din 88 până acum sunt vreo 23 de ani și nu s-a reușit să se facă un manual mai bun. De ce?http://www.blogger.com/img/blank.gif
Laslo Ioan: Sunt multe de spus despre manualele școlare, și bune și...mai puțin bune!
Cazacu Adela: Nu neapărat manualul, profesorul contează mult. Din păcate profesorii care impun respect sunt tot mai rari.